טקילה כאמור עשויה מאגבה, על פי החוק המקסיקני – לפחות 51% אגבה כחולה. אבל מאז שנות ה80 הטרנד המתחזק הוא טקילה שעשויה מ100% אגבה כחולה. החוק ממשיך לפרט איפה מותר לגדל את האגבה הכחולה לטקילה, ועוד הרבה כללים סביב ייצור טקילה שנועדו להבטיח איכות או לפחות להבטיח שהכסף על טקילה יחזור למקסיקו, מטרה ראויה סך הכל.
אבל! מסתבר שגם טקילה שמצהירה על הבקבוק באותיות קידוש לבנה שמדובר ב"טקילה מ100% אגבה כחולה" יכולה להכיל עד 1% תוספים ועדיין להיחשב טהורה (כיתוב Puro על הבקבוק למשל). איזה תוספי טעם מותר להוסיף לטקילה? סירופ סוכר, וניל, צבע קרמל, תמצית עץ אלון, גליצרין ועוד – המסמך הרשמי של הCRT שמפרט את רשימת התוספים החוקיים מונה 67 עמודים והוא בספרדית בכלל. לכאורה 1% אולי לא נשמע הרבה – אבל מי שטועם טקילה עם תוספי טעם ליד טקילה בלי מורגיש את ההבדל באופן מיידי ובולט.
עכשיו אין באמת רע בלאהוב טקילה מתוקה בטעם וניל. מתוק זה טעים במיוחד לילדים, וניל זה אחלה ניחוח. אבל זה לא טקילה. כשאנחנו קונים דבש אנחנו רוצים דבש אמיתי ולא קרמל במרקם דבשי. כשאנחנו מחפשים מייפל אני מעדיף לא להתפשר על "סירופ בטעם מייפל". אם כתוב על השמן זית "מיוצר בישראל" אני רוצה שהוא אכן יהיה מיוצר בישראל. לא כל שכן לגבי המשקאות האלכוהוליים שלי – אני מעדיף רום בלי סוכר, ויסקי שמכיל רק ויסקי, קצת ערער בג'ין ואם אפשר אז טקילה שעשויה רק מאגבה כחולה. אולי אני מיושן בדרישותיי, אבל לכל הפחות שקיפות וכנות הם הכרח במערכת היחסים שלי עם המותגים שאני צורך, לפני שנכנסים בכלל לדיון של "מה זה איכות ומה טעים יותר ומה פחות?"
ב2015 שני אמריקאים נפלאים שגרים בגוודלחרה – העיר המרכזית בחליסקו, האיזור שבו מיוצרת רוב הטקילה במקסיקו, הקימו אתר בשם Tequila Matchmaker – שעד היום מהווה, עבורי לפחות, את האורים ותומים להבין מותגי טקילה שונים ולהבחין בין טקילה עם פוטנציאל טוב לבין טקילה בשק.
בין היתר הם הקימו תו תקן משלהם – כתוצאה מבדיקות מעבדה שהם עורכים בעצמם, כולל ביקורים במזקקה עצמה – שעיקרו הוא "טקילה ללא תוספים" (Additive Free). את התקן הם 'העניקו' למותגים שמופיעים אצלם באתר ועמדו בבדיקות העצמאיות שלהם.
השניים – סקארלט וגרובר סנשגרין – גילו כי לפחות 70% ממותגי הטקילה שנבדקו הכילו תוספים, כך שהנוהג למהול טקילות נפוץ מאוד.

ככל שתו התקן הזה הפך ליותר פופולרי – יותר יצרנים קטנים התחילו להשתמש בו ולחשוף את תהליכי הייצור שלהם במלואם כדי להבטיח שקיפות מירבית, וזה כמובן בא רע למותגי טקילה גדולים שחלק מהמתכון לטקילות שלהם דורש תוספים כדי לייצר מוצר אחיד ועקבי, ומשם זה היה עניין של זמן עד שהCRT תתערב – היות והכסף לפעילות הCRT לא מגיעה מהממשלה המקסיקנית, אלא כמסים שנגבים ממותגי הטקילה עצמם.
העלילה עוד מסתבכת.
היה שלב שהCRT עצמו הוציא תו תקן לטקילה ללא תוספים, העניק אותה למותג אחד – פטרון – ואז ביטל את התקן לאחר דרישות ממותגי טקילה גדולים אחרים.
היה גם רגע בו נציג של הCRT "הלשין" על סקארלט וגרובר סנשגרין בטענה שהם מייצרים אלכוהול לא חוקי בבית – מה שהוביל לפשיטה של רשויות החוק המקסיקניות על ביתם.
עם הוצאת המכתבים הרשמיים מהCRT שמאיימים על מותגי טקילה מפני השימוש במושג "ללא תוספים" – Tequila Matchmaker הסירו את תו התקן שלהם מהאתר כדי לא לפגוע במותגים שפורסמו, ומותגי טקילה שכתבו על הבקבוק שהם ללא תוספים נאלצו להדביק תוויות חדשות ולעתים אף למשוך סחורה בחזרה.
ניתוח מכירות מהשנים האחרונות, לפני שהשימוש במושג "ללא תוספים" הוצא מחוץ לחוק הראה שמותגים עם תו התקן של טקילה-מאטצ'מייקר שמעיד על טקילה ללא-תוספים הראו צמיחה של עד 20% יותר ממותגים אחרים ללא התקן, מה שכנראה משך את תשומת הלב של השחקנים הגדולים בשוק הזה ובמקום ליישר קו עם טרנדים משתנים – הם בחרו למשוך בחוטים הפוליטיים ולהשאיר את תעשיית הטקילה בחשיכה חסרת שקיפות.
מה עושים בנידון?
ראשית אם אתם אוהבים טקילה מתוקה, עם סוכר, ובניחוח ווניל מלאכותי אז יש לכם הרבה מה לשתות. לא צריך להתבייש בזה, רוב המוצרים שכתוב עליהם "שוקולד" בסופר הם כאלה – מתוקים, עם סוכר, בניחוח ווניל מלאכותי ועם תחליף שוקולד זול כלשהו שכנראה לא באמת ראה פול-קקאו בחייו.
לעומת זאת, אני ממליץ בחום לנסות לחפש מותגי טקילה שהם באמת 100% אגבה – יש כמה מותגים כאלה בארץ והדעה הרווחת היא שמדובר בטקילות הטובות באמת.
ב Free Spirits & Co אנחנו מקפידים להחזיק רק מותגי טקילה שמצהירים – בגלוי בעבר ועכשיו אולי פחות – שהם ללא תוספים. תהליך הייצור שקוף וחשוף, הטרואר של האגבה הוא הגורם המעצב של הטעם והארומות, ללא תוספים מלאכותיים שנועדו להסתיר את חומר הגלם המקורי. מותגים כמו Ocho, Fortaleza, Don Fulano, Cimarron – כולם נקיים מתוספים, לכולם היה את התו תקן העצמאי שהוסר, ובהיעדר תו תקן חליפי כרגע הדרך היחידה לדעת היא לחפש רמזים לאותו סמל כתום שהעיד שמדובר ב Additive Free Tequila.